irodaatkoine [dot] hu   +36/82 310-225  

TTaszár

Kaposvártól 8 kilométerre keletre fekszik, a 61-es főút mentén. A főútvonalon könnyen megközelíthető. Taszár vasútállomása a Dombóvár–Gyékényes-vasútvonalon 3 kilométerre fekszik a község központjától.

A Taszár szó szláv eredetű, eredeti jelentése famunkát, illetve ácsmunkát végezni. Az első levéltári adatunk Taszárról Szent István idejéből való, aki előírta, hogy minden tíz falunak kötelezően templomot kell építenie. Ilyen templommal rendelkező falu volt Taszár is, s ebből származik megkülönböztető neve, Egyházas-Taszár.

A török megszállás ideje alatt temploma elpusztult. 1738-ban kezdték meg az – eredetileg a 15. században épült – templom ismételt felépítését, melynek befejezése 1748-ban ért véget. 1807-től Taszár és környéke, mint hitbizományi birtok a piarista rend kezelése alatt állt mindaddig, míg a magyar állam a nagybirtok rendszerrel a hitbizományokat is megszüntette és államosította. A magyar falvakra jellemző településszerkezetet és építkezési módot az 1950-es években átépített katonai reptér és lakótelep gyökeresen megváltoztatta.

A község 1995-ben a nemzetközi és hazai érdeklődés középpontjába került. A délszláv válság miatt Taszár az IFOR majd később az SFOR csapatok logisztikai bázisa lett. 2003-ban pedig a taszári bázison történt az iraki önkéntesek kiképzése.

Temploma XV. századi gótikus eredetű, amelyet 1738-ban barokk stílusban építettek át. Mai alakját 1783-ban nyerte el. 1977-ig a templom belső festését és az orgona villamosítását végezték el. 1985-ben a harangokat villamosították. 1993-ban elkészült a templom külső festése, majd a plébánia külső felújítása. A templom titulusa Magyarok Nagyasszonya, amelynek ünnepe október 8-án van.

E-mail

irodaatkoine [pont] hu