irodaatkoine [dot] hu   +36/82 310-225  

SSzent Kereszt templom

A háború után a megyeszékhely Donner nevű városrészében nagyfokú fejlődés indult el, amely szükségessé tette új templom és plébánia építését. 1947-ben szervezték meg a plébániát. A plébánosok a templom utcájában egy polgári ház megvásárlásával jutottak elfogadható lakáshoz. Jelenleg ebben a polgári lakásban működik a plébániai unió adminisztratív központja és itt élnek az atyák is.

A Belvárostól délre helyezkedik el. Északi határának a vasútvonalakat tekinthetjük. Nagyrészt dimbes-dombos a városrész, Kaposvár hét dombjából itt található a Kapos-, illetve a Róma-hegy is.

Az 1824-es, svájci születésű Donner János serfőzőmester 1857-ben vásárolta meg a Kapostól délre eső silány minőségű, bozótos, mocsaras területeket és itt építette fel a városrész második lakóházát, a svájci boronaházak mintájára. A lakóház ma is áll még a Zrínyi utca és a Kálvária utca sarkán, melynek falán emléktábla őrzi a sörfőzőmester emlékét. A lakóházzal szemben építette fel a sörfőzdéjét, amit mára már lebontottak. A Donner-ház az idők során volt katonai raktár, pékség, lakóház, de Donner nevét megtartotta, jelenleg a donneri könyvtár működik az épületben. Itt alakult meg a donneri asztaltársaság, a tréfáiról, szellemességéről híres Németh Károly városi orvos vezetésével. Ha a kaposváriak jól akartak szórakozni, csak azt mondták: „átmegyünk a Donnerhoz”, így maradt rajta a Kaposon túli földeken és a később épülő utcákon a Donner név. 
Donner János a Kapos folyón túli hatalmas földterületét 1863-ban felparcellázta, majd eladta. A városrész fejlődése a 19. század közepén kezdődött. A városrész jellegzetes lakóházai először a mai Bartók Béla utcában (akkor Sétatér utca) kezdtek felépülni és egy-két évtized alatt csinos lakóházakkal lett tele a környék. A viszonylag gyors lakosságnövekedés miatt szükségessé vált egy elemi iskola, így hamarosan felépült a Sétatatéri iskola. A Donner utca volt az első a városrészben, ez a mai Zrínyi utca eleje. Nem Sétatér, hanem Kálvária utca volt egyébként először a mai Bartók Béla utca neve. 
1860-ban Tomics Károly cukrász a Donnerben nyitotta meg Kaposvár első cukrászdáját, a Paraplit. 
Jelenleg is Kaposvár kellemes kertvárosi negyede ez a városrész, mely az egyik legrégebbi része Kaposvárnak. A második világháborúig Kaposvár is kerületekre volt osztva, Donnerváros ebben az időszakban az V. kerület nevet is viselte, melyet északról a belvárost jelölő I., nyugatról pedig a cseri VI. kerület határolt. A donneri könyvtár épületén lévő utcatáblán a mai napig megfigyelhető az V. kerület felirat.

E-mail

irodaatkoine [pont] hu