irodaatkoine [dot] hu   +36/82 310-225  

SSzentmisék kérése

“Azok a krisztushívők, akik adományt adnak azért, hogy szándékukra misét ajánljanak fel, hozzájárulásukkal az egyház javát szolgálják, és ezzel az adományukkal részt vállalnak az egyház gondjából szolgálattevőinek és műveinek fenntartása terén.” (Egyházi Törvénykönyv, 946. kán.)

Az Egyház a legősibb időktől kezdve vallotta, hogy a szentmisét föl lehet ajánlani különféle szándékokra. A szentmisének ugyanis vannak gyümölcsei, hatásai (fructus), amik olyan javak, melyeket Isten az eucharisztikus áldozatra tekintettel megad embereknek. Az "általános gyümölcsön" (fructus generalis) kívül, melynek hatása közvetlenül beáll az egész Egyházra nézve, van ún. "szolgálati hatás/gyümölcs" (fructus ministerialis).  Ez a gyümölcs, amit a pap meghazározott szándéka alapján valamely személyre vagy célra lehet alkalmazni (applikálni). Kikönyörgő, engesztelő vagy elégtétel jellegű lehet. Szükséges hozzá a miséző pap szándéka, de ha ez megvan, szükségképp (infallibiliter) javára válik annak, akiért a pap felajánlja, ha ennek nincs akadálya (obex). A gyümölcs a végzett műnél fogva (ex opere operato) jelentkezik.  

Szentmisék (miseszándékok) az irodában (nyitvatartási időben) – személyesen, vagy telefonon, –  vagy a sekrestyében a szentmisék előtt, vagy után kérhetők.

Miseadományok (2019. jan. 1-től):
•    Csendes (kedd, csütörtök): 1.500,-
•    Énekes: 3.000,-
 
Kérjük, vegyék figyelembe a miseszándék kérésekor azt, hogy előre nem látott okokból kifolyólag megváltozhat a kért szentmise időpontja. Ezért kérjük az elérhetőség meghagyását az irodában, hogy ilyen esetben mielőbb tudjunk egyeztetni.

E-mail

irodaatkoine [pont] hu